4 Μαΐ 2016

Αέριο θερμοκηπίου 7000 φορές χειρότερο από το CO2


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία που παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες παραμονεύει στην ατμόσφαιρα και είναι εξαιρετικά μακρόβια σε σχέση με άλλα αέρια του θερμοκηπίου. Ονομάζεται υπερφθοροτριβουτυλαμίνη (PFTBA) και είναι μια ουσία που αν αφεθεί ανεξέλεγκτη μπορεί να έχει μια βαθιά επίδραση στο κλίμα.
Η υπερφθοροτριβουτυλαμίνη είναι σε χρήση από τη βιομηχανία ηλεκτρισμού από τα μέσα του 20ου αιώνα. Χρησιμοποιείται σε διάφορες ηλεκτρικές συσκευές, όπως τρανζίστορ και πυκνωτές. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πόσο ευρεία είναι η χρήση του σήμερα.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, που τώρα εμφανίζεται στο περιοδικό "Geophysical Recearch Letters" , η PFTBA είναι 7100 φορές πιο ισχυρό στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης πάνω από ένα χρονικό διάστημα 100 ετών από το CO2.
Ευτυχώς, οι τρέχουσες συγκεντρώσεις είναι χαμηλές. Στην περιοχή του Τορόντο, είναι στο 0,18 ppb (μέρη ανά τρισεκατομμύριο). Αυτό συγκρίνεται με 400ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) για το CO2. 
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε εφησυχασμένοι γι 'αυτό. Όπως αναφέρει ο Dr Drew Shindell, ένα κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Goddard της NASA Διαστημικών Μελετών : "Αυτή είναι μια προειδοποίηση για εμάς ότι αυτό το αέριο θα μπορούσε να έχει ένα πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις από αυτό τώρα, δεν μας βάζει σε ανησυχία προς το παρόν, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αυξηθεί στο μέλλον. "
Mια σειρά από πρόσφατες μελέτες έχουν επιστήσει την προσοχή των επιστημόνων σε άλλα πιθανά νέα αέρια του θερμοκηπίου, όπως η PFTBA.
Οι μελέτες αυτές ήταν μια προειδοποίηση κατά της αύξησης χρήσης τέτοιων ενώσεων χωρίς πρώτα την κατανόηση των επιπτώσεών τους στην αλλαγή του κλίματος.
Και πάλι, το πρόβλημα με την PFTBA είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής της. Μπορεί να καθίσει στην ατμόσφαιρα για περίπου 500 χρόνια και, σε αντίθεση με το CO2, δεν έχει γνωστές φυσικές "καταβόθρες" στη Γη για να την απορροφήσουν, όπως τα δάση και τους ωκεανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: