28 Νοε 2017

Άνθρακας από περιττώματα πουλερικών


Η παραγωγή άνθρακα από περιττώματα πουλερικών δεν είναι προϊόν αλχημείας, αλλά σύγχρονης τεχνολογίας, αποκαλύπτουν ισραηλινοί επιστήμονες. Μένει να αποδειχθεί αν ο άνθρακας θα αντικαταστήσει εν τέλει τα ορυκτά καύσιμα.
Ισραηλινοί ερευνητές μετέτρεψαν επιτυχώς περιττώματα πουλερικών σε ένα είδος άνθρακα, που τον ονομάζουν και «υδράνθρακα». Σύμφωνα με τον καθηγητή Αμίρ Γκρος από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν της πόλης Μπερ Σεβά τα κόπρανα από κότες, γαλοπούλες και άλλων πουλερικών θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικαταστήσουν περίπου του 10% του άνθρακα που χρησιμοποιείται σήμερα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 
Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Applied Energy. Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο ισραηλινός καθηγητής τονίζει ότι «η διαδικασία έχει πολλά πλεονεκτήματα για το περιβάλλον. Τα περιττώματα πουλερικών επιβαρύνουν το περιβάλλον και περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς. Με τη διαδικασία μετατροπής σε άνθρακα λύνεται αυτό το πρόβλημα». Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι ο παραγόμενος άνθρακας συνιστά εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα. 

Με ποια διαδικασία τα περιττώματα μετατρέπονται σε άνθρακα ;
Τα κόπρανα πουλερικών περνούν επεξεργασία με την κλασική διαδικασία της Υδροθερμικής Ανθρακοποίησης (HTC). Οι ισραηλινοί επιστήμονες τοποθέτησαν υγρή βιομάζα σε ένα δοχείο υπό πίεση ανεβάζοντας την θερμοκρασία στους 250 βαθμούς. Στην ουσία η διαδικασία μιμείται τη φυσική δημιουργία άνθρακα με τη διαφορά ότι απαιτούνται μόλις μερικές ώρες.
Στη έρευνα οι ειδικοί συνέκριναν τη διαδικασία μετατροπής περιττωμάτων με εκείνη της παραγωγής άνθρακα από επεξεργασία υπολειμμάτων φυτών. Σύμφωνα με τον Αμίρ Γκρος κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παραγωγή άνθρακα από κόπρανα πουλερικών απαιτεί λιγότερη ενέργεια και δεν επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός επιστήμονας δηλώνει ότι ο άνθρακας που παρήγαγαν έχει 24% υψηλότερη ενεργειακή απόδοση από τον άνθρακα από βιομάζα.
Υπάρχουν όμως και άλλα προτερήματα σε σύγκριση με τα βιοκαύσιμα, σύμφωνα με τον επιστήμονα. Αν για παράδειγμα καλλιεργηθεί καλαμπόκι για την παραγωγή βιοκαυσίμου, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν λιπάσματα. Επιπλέον το παραγόμενο καλαμπόκι δεν ωφελεί ως τροφή ανθρώπους και ζώα. Παράλληλα ο Αμίρ Γκρος τονίζει ότι ο άνθρακας από περιττώματα δεν έχει δυσάρεστη οσμή. Όπως λέει, «δεν έχει μυρωδιά ούτε πουλερικού, ούτε περιττώματος, αλλά άνθρακα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: