5 Ιαν 2018

Πόση ώρα άσκησης ... καίει ένα «απαγορευμένο» γεύμα ;

Ένα λαχταριστό burger, μία αχνιστή πίτσα ή ένα δροσερό σάντουιτς μπορούν εύκολα να κάνουν τον καθένα μας να υποκύψει στον πειρασμό του fast food. Tόσο κακό είναι αυτό πια ;
Εξάλλου πόσες θερμίδες μπορεί να έχει ένα έτοιμο φαγητό ;
Σύμφωνα πάντως με έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard τo 25% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν, υποτίμησαν τη θερμιδική αξία συγκεκριμένων προϊόντων fast food, τουλάχιστον κατά 500 «μονάδες».
Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες και τα παιδιά νόμιζαν ότι έτρωγαν 175 θερμίδες λιγότερες από ό, τι πραγματικά έπαιρναν, ενώ οι έφηβοι υπολόγιζαν τουλάχιστον 259 θερμίδες λιγότερες από την πραγματική αξία ενός fast food.
Ωστόσο, σε μια άλλη μελέτη από το Texas Christian University, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μενού τροφίμων, το οποίο ανέφερε το χρόνο που χρειάζεται να αφιερώσει κάποιος περπατώντας, προκειμένου να «κάψει» τις θερμίδες του προϊόντος που κατανάλωσε. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει έναν υγιεινότερο γεύμα. Μπορείτε να μαντέψετε πόση άσκηση θα χρειαστείτε αν υποκύψετε σε ένα burger για παράδειγμα ;
1η Επιλογή
Διπλό, μεγάλο burger με σαλάτα λαχανικών και dressing και ένα μεσαίου μεγέθους παγωμένο τσάι μπορεί να ακούγεται γευστικότατο και δελεαστικό αλλά γνωρίζετε πόση προπόνηση θα χρειαστείτε για να χάσετε τις θερμίδες που τόσο «ελαφρά τη καρδία» καταναλώσατε ;
Η αλήθεια είναι ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, θα χρειαστείτε 57 λεπτά jogging για να απαλλαγείτε από τις περίπου 455 θερμίδες του γεύματός σας.
2η Επιλογή
Διπλό cheeseburger, πατάτες τηγανητές, σοκολατένιο ρόφημα και όλα αυτά σε παιδική εκδοχή. Αυτό το παιδικό γεύμα, υπολογίζεται περίπου στις 840 θερμίδες και για να το χάσετε θα πρέπει να παίζετε …φρίσμπι για 4 ώρες και 3 λεπτά ;
3η επιλογή
Μία μέτρια πίτσα, στην πιο απλή της εκδοχή, ακούγεται σχεδόν «ακίνδυνη», είναι όμως; Για να κάψετε μόνο ένα κομμάτι της πίτσας, δηλαδή τις 210 θερμίδες του, θα χρειαστεί να κάνετε ποδήλατο για 22 λεπτά και με ταχύτητα περίπου 20-22 χλμ την ώρα, μάλιστα. Και μη ξεχνάτε, ότι μιλάμε μόνο για ένα κομμάτι. Γιατί αν την καταναλώσετε όλη, απλά πολλαπλασιάστε επί 8 και τις θερμίδες και τα λεπτά.
4η επιλογή
Μία έτοιμη κοτοσαλάτα, με τη συνοδεία ενός περιποιημένου καφέ, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είναι... υγιεινή επιλογή. Εξάλλου το κοτόπουλο είναι ψητό, το dressing ελαφρύ και η σαλάτα...πρασινάδα. Αυτή θα ήταν η πραγματικότητα σε έναν θερμιδικά «δίκαιο» κόσμο.
Στην πραγματικότητα, μία τέτοια σαλάτα υπολογίζεται ότι έχει περίπου 481 θερμίδες, τις οποίες γα να χάσετε πρέπει να επιδοθείτε σε μέτριας έντασης «κοιλιακούς» για …93 λεπτά ασταμάτητα.
Να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένοι υπολογισμοί βασίζονται σε έναν μέσο ενήλικα περίπου 75 κιλά, ενώ ο χρόνος της κάθε άσκησης ποικίλλει ανάλογα με την ένταση και το επίπεδο εκγύμνασης στο οποίο βρίσκεται ο κάθε άνθρωπος.
Παρόλα αυτά, αναρωτηθείτε αξίζει τον κόπο τελικά ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: