4 Φεβ 2018

PHBV : βιοδιασπώμενο πλαστικό


Ο πολυ(3-υδροξυβουτυρικός- συν -3-υδροξυβαλερικός εστέρας), κοινώς γνωστός ως ΡΗΒV , είναι ένα συμπολυμερές πολυυδροξυαλκανικού τύπου. 
Είναι βιοαποικοδομήσιμο, μη τοξικό, βιοσυμβατό πλαστικό που παράγεται φυσικά από βακτήρια.
Το PHBV παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1983 από την Imperial Chemical Industries (ICI). Κυκλοφόρησε στο εμπόριο με την ονομασία Biopol . Η ICI (Zeneca) το πούλησε στη Monsanto το 1996. Στη συνέχεια, το πήρε η Metabolix το 2001.  Biomer-L είναι η εμπορική ονομασία του PHBV από τη Biomer.
Το PHBV συντίθεται από βακτήρια ως ενώσεις αποθήκευσης υπό συνθήκες περιορισμού ανάπτυξης. Μπορεί να παραχθεί από γλυκόζη και προπανικό οξύ από τα ανασυνδυασμένα στελέχη Escherichia coli . Πολλά άλλα βακτηρίδια είναι επίσης ικανά να τα παράγουν.
Το PHBV είναι ένα συμπολυμερές από 3-υδροξυβουτανικό και 3-υδροξυπεντανικό οξύ
Μπορεί επίσης να συντεθεί από βουτυρολακτόνη και βαλερολακτόνη παρουσία αργιλοξάνης ως καταλύτη . 
Τα μονομερή, το 3-υδροξυβουτανικό οξύ και το 3-υδροξυπεντανικό οξύ ενώνονται με δεσμούς εστέρων . Το τελευταίο τμήμα του πολυμερούς αποτελείται από άτομα άνθρακα και οξυγόνου. Η ιδιότητα του ΡΗΒν εξαρτάται από την αναλογία αυτών των δύο μονομερών σε αυτό. Το 3-υδροξυβουτανικό οξύ παρέχει δυσκαμψία, ενώ το 3-υδροξυπεντανικό οξύ προάγει την ευκαμψία. Έτσι, το PHBV μπορεί να φτιαχτεί για να μοιάζει είτε με πολυπροπυλένιο είτε με πολυαιθυλένιο αλλάζοντας την αναλογία μονομερών. 
Το PHBV βρίσκει εφαρμογές σε ελεγχόμενη απελευθέρωση φαρμάκων, ιατρικών εμφυτευμάτων και επισκευών, ειδικής συσκευασίας, ορθοπεδικών συσκευών και φιάλες παρασκευής για καταναλωτικά αγαθά. 
Είναι βιοαποικοδομήσιμο, βιοσυμβατό και ανανεώσιμο και αποτελεί μια καλή εναλλακτική λύση για τα συνθετικά μη βιοαποικοδομήσιμα πολυμερή που παρασκευάζονται από πετρέλαιο. Αλλά έχει τα μειονεκτήματά του που είναι ότι είναι ακριβό, έχει χαμηλή θερμική σταθερότητα, είναι εύθραυστο και είναι δύσκολο στην επεξεργασία.
Όταν αποτίθεται, το PHBV αποικοδομείται σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, μέσω βακτηριακής αποικοδόμησης. Το PHBV, όπως τα λίπη για τον άνθρωπο, αποτελεί πηγή ενέργειας για τους μικροοργανισμούς. Έχει χαμηλή θερμική σταθερότητα και η διάσπαση λαμβάνει χώρα στον εστερικό δεσμό. Η υδρολυτική αποικοδόμηση γίνεται μόνο αργά καθιστώντας το χρήσιμο σε ιατρικές εφαρμογές.

Πηγή : wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: