21 Ιαν 2012

Για "λευκότερα" λευκά

Η μπουγάδα θα καθαρίζεται μόνη της απλωμένη στον ήλιο

Για την ακρίβεια πρόκειται για μια ουσία με την οποία καλύπτονται τα υφάσματα, τα οποία φτάνει να εκτεθούν στον ήλιο για να αυτοκαθαριστούν. Μέσω του ήλιου και μόνο αφαιρούνται από αυτά τόσο οι λεκέδες όσο και οι μυρωδιές.
Η έρευνα έγινε στο Πανεπιστήμιο Ζια Τονγκ της Σανγκάης και στο Πανεπιστήμιο Χουμπέι. Η ουσία που κάνει τη διαφορά είναι το διοξείδιο του τιτανίου (ΤiO2), που θεωρείται "άριστος καταλύτης για την αποσύνθεση οργανικών ουσιών”. Εκτός του ότι αποτελεί τη λευκή βάση από την οποία παράγονται όλες οι αποχρώσεις, το διοξείδιο του τιτανίου δρα ως "φωτοκαταλύτης" και μπορεί να εξουδετερώνει σωματίδια οργανικών και άλλων ρύπων, διατηρώντας τα χρώματα καθαρά.
Όμως αυτό συμβαίνει μόνο όταν το διοξείδιο του τιτανίου εκτεθεί σε υπεριώδες φως, το οποίο όμως αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο μέρος της ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η νέα επίστρωση, που
παρουσιάζεται στο Applied Materials and Interfaces Journal, ενισχύει τη δράση του TiO2 με την προσθήκη ατόμων αζώτου και μορίων ιωδιούχου αργύρου, τα οποία επιτρέπουν την οξείδωση των ρύπων ακόμα και στο ορατό φως.
Ήδη χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν κάλτσες που δεν έχουν δυσάρεστες οσμές και πανάκια για το μπάνιο και την κουζίνα που καθαρίζονται εύκολα.
Τα "λειτουργικά ρούχα" θα είναι φθηνά, μη τοξικά αλλά και φιλικά στο περιβάλλον, αφού δεν θα απαιτείται πλέον νερό για να φρεσκαριστεί μια μπλούζα έπειτα από μια ζεστή ιδρωμένη μέρα.
Και, για πιο δύσκολους λεκέδες, το επιστρωμένο ύφασμα μπορεί να πλυθεί σε νερό χωρίς να χάσει την καθαριστική του δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: