13 Ιαν 2012

Fritz Haber : Η ζωή και ο θάνατος της ανθρωπότητας στα χέρια του

Ο Γερμανός χημικός Fritz Haber (εβραϊκού θρησκεύματος) γεννήθηκε το 1868. Οι γνώσεις του αιματοκύλησαν τον πλανήτη (ακόμα και τους ομόθρησκους του), αλλά οι ίδιες γνώσεις βοήθησαν τον πλανήτη να ζήσει και να αναπτυχθεί.
 

Στη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (1914–1918) ο Fritz Haber δεν ήταν κανένα άπειρο μαθητούδι. Ήταν ένα μεσήλικας, που συνειδητά “πούλησε” τις γνώσεις του στην “υπηρεσία του Κακού”. Εφηύρε, δηλαδή , και προώθησε τα τοξικά αέρια και τη χρήση των χημικών αερίων στις πολεμικές συρράξεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος είναι ο πιο αιματηρός από όλους τους πολέμους που γνώρισε η ανθρωπότητα, κυρίως, λόγω των χημικών όπλων. Εκατομμύρια παλικάρια άφησαν την τελευταία τους πνοή στο μέτωπο εξαιτίας των επιστημονικών ανακαλύψεων του Fritz Haber. Η ειρωνεία της τύχης θα φέρει, στου χρόνου τα γυρίσματα, τις ίδιες γνώσεις να εφαρμοστούν από τους Ναζί για να δηλητηριάσουν τους άμαχους εβραίους (στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου ).
Εκατομμύρια Εβραίοι δηλητηριάστηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, εξαιτίας των ανακαλύψεων του ομόθρησκου τους Fritz Haber (ο ίδιος είχε πεθάνει από φυσικό θάνατο το 1934, στην Ελβετία). Οι έρευνες του Fritz Haber είχαν ιδιαίτερη επιτυχία και στην παραγωγή των εκρηκτικών υλών.
Μήπως νομίζετε ότι η κοινωνία των πολιτών τιμώρησε με οποιοδήποτε τρόπο το Haber, μετά το πέρας του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ; Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Το 1919, μόλις ένα χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου και ενώ η ανθρωπότητα ακόμα έκλαιγε τα παιδιά της θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Χημείας (κυρίως λόγω της παραγωγής αμμωνίας)
Εκτός από τα χημικά αέρια ο Haber σε συνεργασία με τον Carl Bosch (1913) κατάφερε να παράγει αμμωνία με χημικές ενώσεις του αζώτου και του υδρογόνου. Αυτή η ανακάλυψη έδωσε νέα ώθηση στην παραγωγή λιπασμάτων και βοήθησε να πενταπλασιαστεί η αγροτική παραγωγή με αποτέλεσμα να εξασφαλιστεί η διατροφή σε ένα διαρκώς αυξανόμενο, πληθυσμιακά, πλανήτη. Υπενθυμίζουμε ότι το 1913 ο πλανήτης αριθμούσε 1,7 δισεκατομμύρια, ενώ σήμερα  είμαστε 7 δισεκατομμύρια.
Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι η αύξηση της αγροτικής (χημικής) παραγωγής έχει τεράστιες και ίσως αμετάκλητες επιπτώσεις στο οικοσύστημα.
Η επιστήμη, η Χημεία, ο Fritz Haber έχουν πάντα δύο όψεις ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: