18 Ιαν 2013

Ρομαντική χημεία

O Ρομαντισμός αποτελεί καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, για να εξαπλωθεί αργότερα κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία. Καταρχήν αποτέλεσε λογοτεχνικό ρεύμα, ωστόσο επεκτάθηκε τόσο στις εικαστικές τέχνες, όσο και στη μουσική. Στο ρομαντισμό, κυρίαρχο στοιχείο είναι το συναίσθημα αντί της λογικής.
Αν και στη λογοτεχνία τα ρομαντικά στοιχεία ήταν γνωστά πολύ νωρίτερα πολλοί κριτικοί χρονολογούν σήμερα τον αγγλικό λογοτεχνικό ρομαντισμό από τη δημοσίευση των λυρικών έργων του William Wordsworth και του έργου "Λυρικές Μπαλάντες" του Samuel Taylor Coleridge (1798). Ο Wordsworth σημειώνει στην εισαγωγή του, ότι η ποίηση προκύπτει από "την αυθόρμητη υπερχείλιση των ισχυρών συναισθημάτων". Από την άλλη πλευρά ο Coleridge υπογράμμισε τη σημασία της φαντασίας του ποιητή και απέρριψε την εμμονή στους αυθαίρετους λογοτεχνικούς κανόνες της εποχής. 
Αλλά αυτή η περίοδος της ιστορίας δεν ήταν σημαντική μόνο για ποιητές και συγγραφείς.
Ήταν επίσης μια εποχή μεγάλης επιστημονικής έρευνας και ανακάλυψης, ιδίως στον τομέα της χημείας, σύμφωνα με μια νέα έκθεση στη Βασιλική Εταιρεία (Royal Society) του Λονδίνου. Η έκθεση "ρομαντική χημεία" ρίχνει φώς στις ανακαλύψεις τουλάχιστον δέκα χημικών στοιχείων που απομονώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου - πράγμα πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ακόμη ο Περιοδικός Πίνακας, με τον οποίο η ύπαρξή τους θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί. Η ανακάλυψη των στοιχείων, υλικών ζωτικής σημασίας στη σύγχρονη κοινωνία, έφθασε στο αποκορύφωμά της στις αρχές του 19ου αιώνα.
O William Hyde Wollaston ανακάλυψε το παλλάδιο (Pd) και το ρόδιο (Rh), ενώ ο Charles Hatchett το κολόβιο, το οποίο αργότερα ονομάστηκε νιόβιο (Nb).
Αναμφίβολα ο πιο χαρισματικός από τους ρομαντικούς χημικούς, ήταν ο Sir Humphry Davy. Τελειοποίησε τη λάμπα των ανθρακωρύχων, κάνοντάς την ασφαλή για εργασία κοντά σε εύφλεκτα αέρια και ανακάλυψε ή απομόνωσε πλήθος στοιχείων, καθώς ήταν ένας πρωτοπόρος στον τομέα της ηλεκτρόλυσης. Με ηλεκτρόλυση σε τήγμα υδροξειδίου του καλίου (ΚΟΗ), ανακάλυψε το κάλιο (Κ), το οποίο ήταν  το πρώτο μέταλλο που απομονώθηκε με ηλεκτρόλυση. Το νάτριο (Νa) απομονώθηκε για πρώτη φορά από τον Davy με τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος διαμέσου τηγμένου υδροξειδίου του νατρίου (NaOH) . Εργάστηκε με την ηλεκτρόλυση σε όλη τη ζωή του και επίσης ανακάλυψε τα στοιχεία μαγνήσιο (Mg) , βόριο (B) και βάριο (Ba).
Ο Davy είχε ενταχθεί στο "Πνευματικό Ίδρυμα" στο Μπρίστολ, όπου συνδέθηκε με στενή φιλία με τους ρομαντικούς Wordsworth, Coleridge και Robert Southey. 

Η έκθεση της Royal Society θυμίζει μερικές στιγμές από εκείνη την πρώιμη ρομαντική χημεία, προβάλλοντας ορισμένα από τα πρώτα γράμματα, τα δείγματα και τα πορτρέτα που σχετίζονται με τα ευρήματα των στοιχείων την περίοδο αυτή Η έκθεση "ρομαντική χημεία" θα είναι ανοικτή για το κοινό δωρεάν μέχρι τις 14 Ιουνίου 2013, στη Royal Society, στο Λονδίνο.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ .

Για τη νέα ιστοσελίδα της Royal Society κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: