26 Ιαν 2013

Δύσοσμη διαρροή από εργοστάσιο στη Γαλλία έπνιξε μέχρι και το Λονδίνο

Ένα σύννεφο αερίου που μυρίζει σαν "κλούβιο αβγό, ιδρώτας και σκόρδο" διέρρευσε στις 22 Ιανουαρίου 2013 από εργοστάσιο στη Ρουέν στη Γαλλία και διέσχισε τη Μάγχη για να φτάσει μέχρι το Λονδίνο, προκαλώντας πονοκεφάλους, ναυτία και ανησυχία στο πέρασμά της.
Η ιδιοκτήτρια του εργοστασίου Lubrizol France, η οποία παράγει χημικά βιομηχανικής χρήσης, ανακοίνωσε ότι το αέριο είναι μεθυλομερκαπτάνη, μια άχρωμη ουσία που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στο φυσικό αέριο, καθώς η έντονη οσμή της (λόγω του θείου που περιέχει) διευκολύνει τον εντοπισμό διαρροών.
Τη νύχτα της 22 προς 23 Ιανουαρίου, η δυσάρεστη οσμή ταλαιπώρησε εκατοντάδες ανθρώπους στην πορεία του αερίου και οι αρχές δέχτηκαν εκατοντάδες τηλεφωνήματα. Ακόμα και ένας ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Rouen και την Olympic Masreille χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω της δυσάρεστης οσμής.
Στην αντίπερα όχθη της Μάγχης,  έως και 350 χιλιόμετρα από το σημείο της διαρροής, η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι δέχτηκε αρκετά τηλεφωνήματα, ενώ η αστυνομία του Κεντ συνέστησε στους ανήσυχους κάτοικους να παραμείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα.
Η εταιρεία Lubrizol, με έδρα το Οχάιο στις ΗΠΑ, ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Berkshire Hathaway.

Μεθανοθειόλη μεθυλομερκαπτάνη) CH3SH
Η μεθανοθειόλη είναι ένα άχρωμο αέριο με οσμή σαν σάπιο λάχανο . Είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο αίμα και στον εγκέφαλο του ανθρώπου και άλλων ζώων καθώς και φυτικούς ιστούς. Είναι επίσης μία από τις κύριες χημικές ουσίες υπεύθυνες για την κακοσμία στην αναπνοή. 
Η μεθανοθειόλη απελευθερώνεται από την αποσύνθεση οργανικών ουσιών σε βάλτους και είναι παρούσα στο φυσικό αέριο από ορισμένες περιοχές.
Παρασκευάζεται εμπορικά από την αντίδραση της μεθανόλης με υδρόθειο αερίου πάνω από στερεό καταλύτη, όπως η αλουμίνα.
Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή της μεθειονίνης, που χρησιμοποιείται σαν ένα διαιτητικό συστατικό σε πουλερικά και ζωοτροφές.
Δεδομένου ότι το φυσικό αέριο και το προπάνιο είναι άχρωμα και άοσμα, προστίθεται μία μικρή ποσότητα μεθυλομερκαπτάνης ή αιθυλομερκαπτάνης, ώστε να είναι εύκολο να ανιχνευτεί μια διαρροή αερίου.


Πηγές : in.gr,  wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: