30 Απρ 2013

Sarin - "Αέρια νεύρων"

Το νευροπαραλυτικό, θανατηφόρο αέριο Sarin φέρεται να χρησιμοποίησε ο συριακός στρατός κατά των ανταρτών, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού υπουργού άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος επικαλέστηκε πληροφορίες των υπηρεσιών ασφάλειας των ΗΠΑ. Μιλώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Χέιγκελ είπε ότι η χρήση "ήταν περιορισμένης κλίμακας", δεν ανέφερε όμως πού ή πότε (τέλη Απριλίου 2013)

Το SarinGB) είναι μια οργανοφωσφορική ένωση. Πρόκειται για ένα άχρωμο, άοσμο υγρό που χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο.
Έχει χαρακτηριστεί ως  όπλο μαζικής καταστροφής στην απόφαση 687 του ΟΗΕ . 
Η παραγωγή και η αποθήκευση του Sarin τέθηκε εκτός νόμου από τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1993,
To Sarin ανακαλύφθηκε το 1938 στο Wuppertal-Elberfeld  από Γερμανούς επιστήμονες που αρχικά προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ισχυρότερα εντομοκτόνα και βρήκαν ότι το πρώτο που παρασκεύασαν (Tabun ή GA) είχε ισχυρότατες βιολογικές συνέπειες και το ανέφεραν στο Υπουργείο Πολέμου.
Tο Sarin πήρε το όνομά του προς τιμήν της αντίστοιχης ομάδας : Schrader, Ambros, Rüdiger και Van der Linde. 
Τα άλλα αέρια νεύρων ήταν το Soman GD)  και το Cyclosarin GF).
Αν και το Sarin, το Tabun και το Soman ενσωματώθηκαν σε βόμβες πυροβολικού, η Γερμανία δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον συμμαχικών στόχων.
Το Sarin είναι ένας ισχυρός αναστολέας του ενζύμου ακετυλοχολινεστεράση, το οποίο διασπά το νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη στις νευρικές συνάψεις.
Τα αρχικά συμπτώματα μετά από έκθεση σε Sarin είναι ρινική καταρροή, σφίξιμο στο στήθος και συστολή της κόρης των ματιών. Λίγο μετά, το θύμα έχει δυσκολία στην αναπνοή, ναυτία και τρέχουν τα σάλια. Καθώς το θύμα συνεχίζει να χάνει τον έλεγχο των σωματικών λειτουργιών, κάνει εμετό, αφοδεύει και ουρεί. Αυτή η φάση ακολουθείται από σπασμούς. Τελικά, το θύμα πέφτει σε κωματώδη κατάσταση και ο θάνατος επέρχεται από ασφυξία σε μια σειρά από ακούσιους σπασμούς.
Ο θάνατος μπορεί να ακολουθήσει μέσα σε ένα λεπτό μετά την άμεση κατάποση μιας θανατηφόρου δόσης, αλλά ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, το Sarin μπορεί να αποβεί μοιραίο. Οι άνθρωποι που απορροφούν μια μη θανατηφόρο δόση, αλλά δεν λαμβάνουν αμέσως κατάλληλη ιατρική θεραπεία μπορεί να υποφέρουν από μόνιμες νευρολογικές βλάβες.
Τα τυπικά  αντίδοτα είναι συνήθως ατροπίνη και πραλιδοξίμη και έχουν αποτελέσματα, εάν χορηγηθούν γρήγορα.
Το Μάρτιο του 1988, η κουρδική πόλη Χαλάμπτζα στο βόρειο Ιράκ (πληθυσμός 70.000) βομβαρδίστηκε από δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν με χημικά που περιλάμβαναν Sarin και βόμβες διασποράς. Εκτιμάται ότι 5.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Το Μάρτιο του 1995 οπαδοί της αίρεσης Aum Shinrikyo άφησαν τσάντες γεμάτες με Sarin σε ώρα αιχμής στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Τόκιο. με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι, να υποστούν βαριές βλάβες περίπου 50 και περίπου 1000 άνθρωποι να έχουν παροδικά προβλήματα όρασης.

Πηγή : wikipedia (sarin)


Δεν υπάρχουν σχόλια: