1 Μαΐ 2013

Η μικρότερη ταινία στον κόσμο ... είναι φτιαγμένη από άτομα

Το φιλμάκι ενός λεπτού, με τίτλο "Ένα αγόρι και το άτομό του" δείχνει ένα αγόρι να παίζει με την μπάλα του, να χορεύει και να χοροπηδά σε ένα τραμπολίνο, συνοδεία μουσικής που παραπέμπει στα πρώτα παιχνίδια των υπολογιστών.
Τόσο το αγόρι όσο και τα αντικείμενα που εμφανίζονται στην ταινία είναι σχηματισμένα από μικρές άσπρες κουκκίδες, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι άτομα οξυγόνου.
Σε ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο βάρους δύο τόνων, οι ειδικοί της IBM πλησίασαν μία υπερ-αιχμηρή ακίδα σε απόσταση ενός νανόμετρου (εκατομμυριοστό του μέτρου) από μία επιφάνεια χαλκού.
Σε αυτήν την απόσταση η ακίδα ελκύει τα μόρια μονοξειδίου του άνθρακα, επιτρέποντας τον κατάλληλο χειρισμό τους. Οι άσπρες κουκκίδες στο φιλμ είναι τα άτομα οξυγόνου.
Η όλη διαδικασία έγινε σε θερμοκρασία -268 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου τα άτομα να είναι κατά το δυνατόν ακίνητα.
Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν 242 φωτογραφίες για τα ισάριθμα καρέ του φιλμ. Κάθε καρέ έχει πραγματικές διαστάσεις 45x25 νανόμετρα, καθιστώντας το φιλμ "τη μικρότερη stop motion ταινία του κόσμου".
Stop motion είναι η τεχνική όπου τα αντικείμενα σε μια σκηνή δεν κινούνται σε πραγματικό χρόνο, αλλά η ψευδαίσθηση της κίνησης δίνεται από τη γρήγορη διαδοχή φωτογραφιών των αντικειμένων σε διαφορετικές θέσεις.
Πέραν της ψυχαγωγίας, οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του φιλμ είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιεί η IBM προκειμένου να δημιουργήσει μέσα αποθήκευσης δεδομένων επόμενης γενιάς.

Πηγή : in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: