12 Αυγ 2013

126α γενέθλια του Erwin Schrödinger

Η Google τιμά σήμερα τα 126α γενέθλια του Έρβιν Σρέντιγκερ (Erwin Schrödinger) διάσημου Αυστριακού Φυσικού (1887-1961).
Ο Schrödinger ασχολήθηκε με τη Στατιστική φυσική, τη Θερμοδυναμική, την Ηλεκτροδυναμική, την Κοσμολογία, τη Βιολογία, τη Φιλοσοφία, αλλά κυρίως με την Κβαντική φυσική, όπου, συνδυάζοντας τις θεωρίες των Louis de Broglie και Martin Heideger διατύπωσε την περίφημη κυματική εξίσωση που φέρει το όνομά του.
Γι' αυτή του την εργασία ο Schrödinger τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1933, από κοινού με τον Paul Dirac.
Η γάτα του Schrödinger
Φανταστείτε ένα δοχείο χωρίς ανοίγματα μέσα στο οποίο βρίσκεται μια γάτα. Υπάρχει ένας εξωτερικός μηχανισμός που παράγει ένα φωτόνιο, το οποίο προσκρούει σε ένα ημιδιαφανές κάτοπτρο.
Εκεί, έχει 50% πιθανότητα να διαπεράσει το κάτοπτρο και άλλη τόση να ανακλαστεί. Αν το διαπεράσει, ενεργοποιεί έναν άλλο μηχανισμό στο εσωτερικό του δοχείου που απελευθερώνει ένα δηλητήριο που σκοτώνει τη γάτα.
Επειδή λοιπόν δεν ξέρουμε πώς το φωτόνιο θα συμπεριφερθεί ή καλύτερα επειδή ξέρουμε πως υπάρχει ταυτόχρονα σε δυο επάλληλες και κβαντικές καταστάσεις, δεν ξέρουμε και τη μοίρα της γάτας.
Μέχρι όμως να ανοίξουμε το κουτί για να δούμε τι κάνει η γάτα, σύμφωνα με την κβαντική θεωρία και τους κανόνες της, έχουμε τη λεγόμενη "υπέρθεση δύο καταστάσεων". Ο κόσμος υπάρχει στον βαθμό που υπάρχουμε κι εμείς ως μάρτυρες μιας από τις πολλές του εκδοχές και τις άπειρες διακλαδώσεις του αρχικού συμβάντος.
Ο Schrödinger για να εξηγήσει θέματα της κβαντομηχανικής πρότεινε το περίφημο πείραμα με τη γάτα, θέλοντας να δείξει ότι η κβαντική θεωρία είναι ακόμη ελλιπής. Σύμφωνα με τα μέχρι τότε δεδομένα η γάτα είτε είναι ζωντανή είτε έχει πεθάνει, ανεξάρτητα από την παρατήρηση μας...
 
Ο Schrödinger έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη δημιουργία και την ανάπτυξη της κβαντικής μηχανικής. Η περίφημη κυματική του εξίσωση αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της συγκεκριμένης θεωρίας και του εξασφάλισε μια περίοπτη θέση στην ιστορία της φυσικής.
Η μεγάλη του δημιουργικότητα οφείλεται στην καταπληκτική ευρύτητα του πνεύματος του. Ήταν ο συγγραφέας πολλών έργων σε διάφορους τομείς της φυσικής : στατιστική μηχανική και θερμοδυναμική, φυσική των διηλεκτρικών, θεωρία του χρώματος, ηλεκτροδυναμική, γενική σχετικότητα και κοσμολογία και έκανε πολλές προσπάθειες να κατασκευάσει μια ενοποιημένη θεωρία πεδίου. Στο βιβλίο του "What is Life?" (Τι είναι η ζωή;) ο Schrödinger αντιμετωπίζει τα προβλήματα της γενετικής, κοιτάζοντας το φαινόμενο της ζωής από την άποψη της φυσικής. Ασχολήθηκε με τις φιλοσοφικές πτυχές της επιστήμης και έγραψε επίσης για τη φιλοσοφία και τη θεωρητική βιολογία.
 
Διαβάστε περισσότερα εδώ (Wikipedia)

Δείτε το σχετικό βίντεο από τη Google
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: