14 Αυγ 2012

Φλερτάροντας με οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις...

EΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΛΙΒΕΛΟΥΛΕΣ MNAIS PRUINOSA (ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ)

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : R. FUTAHASHI)



Όλοι έχουμε δει λιβελούλες, τα γνωστά μας αεροπλανάκια.  Μέχρι σήμερα είναι γνωστά περίπου 6.000 είδη. Από αυτά κάποια έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν μέχρι 150 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, να ανοιγοκλείνουν τα φτερά τους μέχρι 30 φορές ανά δευτερόλεπτο, και να επιταχύνουν μέχρι την ταχύτητα των 50 χιλιόμετρων την ώρα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
Σε ορισμένα είδη λιβελούλας, τα αρσενικά φαίνεται πως δηλώνουν τη σεξουαλική τους ωριμότητα αποκτώντας ένα έντονο κόκκινο χρώμα. Σύμφωνα με ερευνητές, αυτό οφείλεται σε μία απλή αντίδραση αναγωγής της χρωστικής ουσίας της επιδερμίδας τους.
Οι συγκεκριμένοι ερευνητές από την Ιαπωνία (Japan’s National Institute of Advanced Industrial Science & Technology) υποστηρίζουν ότι είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αντίστοιχη αλλαγή χρώματος εξαιτίας οξειδοαναγωγικής αντίδρασης.
Αφού απομόνωσαν τις χρωστικές της επιδερμίδας τριών διαφορετικών ειδών λιβελούλας έφτασαν στο συμπέρασμα πως τα ώριμα αρσενικά φέρουν αυξημένες ποσότητες των ανηγμένων μορφών των χρωστικών ξανθομματίνη και δεκαρβοξυλική ξανθομματίνη,οι οποίες είναι έντονα κόκκινες, αντίθετα με τα θηλυκά και τα ανώριμα αρσενικά που φέρουν την οξειδωμένη θαμπή και κίτρινη μορφή.

Πηγή :  R Futahashi et al, Proc. Natl. Acad. Sci. USA, 2012, DOI: 10.1073/pnas.1207114109

Δεν υπάρχουν σχόλια: