22 Αυγ 2012

Χημεία και μουσική : μια συνάντηση

Ανθρακικό λίθιο
Το ανθρακικό λίθιο είναι ένα  λευκό αλάτι που χρησιμοποιείται ευρέως στην επεξεργασία των μεταλλικών οξειδίων και έγινε πιο γνωστό για την εκτεταμένη χρήση του τον 20αιώνα ως μια θεραπεία της διπολικής διαταραχής (παλιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη). Δεν είναι διαθέσιμος σημαντικός αριθμός κλινικών δεδομένων για να επιβεβαιώσει το θεραπευτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις παρενέργειες. Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ως η μόνη φυσική θεραπεία  για τη διπολική διαταραχή. 
Στην ιατρική, το ανθρακικό λίθιο χρησιμοποιήθηκε το 1843 ως διαλύτης για πέτρες της κύστης.
Το 1859, ορισμένοι ιατροί συνέστησαν μια θεραπεία με άλατα λιθίου για ρευματισμούς, μανία, κατάθλιψη και πονοκέφαλο. Το 1949, ο Αυστραλός ψυχίατρος John Cade ανακάλυψε τα πραγματικά αποτελέσματα των ιόντων λιθίου. Η γνώση αυτή οδήγησε στη χρήση του ανθρακικού λιθίου   στη θεραπεία μανίας που συνδέεται με διπολική διαταραχή.
Τα άλατα του λιθίου, όταν χρησιμοποιούνται σε χαμηλές δόσεις δεν προκαλούν εθισμό, αλλά η μικρή απόσταση ανάμεσα στα θεραπευτικά με τα τοξικά επίπεδα, επιβάλλει σαφή ενημέρωση του ασθενούς στους κινδύνους και τις προφυλάξεις πού απαιτούνται.

Nirvana
Οι Nirvana ήταν μια αμερικανική ροκ μπάντα που διαμορφώθηκε από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Kurt Cobain και το μπασίστα Krist Novoselic το 1987. Οι Nirvana πέρασαν από μια διαδοχή των ντράμερ, με τον Dave Grohl, ο οποίος πήρε μέρος στο γκρουπ το 1990, να παραμένει στο συγκρότημα τον περισσότερο χρόνο.
Το συγκρότημα καθιερώθηκε ως τμήμα της μουσικής σκηνής του Σιάτλ και κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλειά "Bleach" για την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Sub Pop το 1989. Αφού υπέγραψαν στην εταιρία DGC, οι Nirvana βρήκαν απροσδόκητη επιτυχία με το "Smells like teen spirit", το βασικό single από τον δίσκο "Nevermind" (1991). Στη συνέχεια, οι Nirvana εισήχθησαν στην επικρατούσα τάση, απομακρύνοντάς την όμως από τα κυρίαρχα είδη της δεκαετίας του 1980 (glam metal, arena rock και χορευτική ποπ μουσική) και αναδεικνύοντας το υποείδος της εναλλακτικής ροκ (alternative rock) μουσικής, grunge. Ο Kurt Cobain χαρακτηρίστηκε ως "εκπρόσωπος μιας γενιάς", της αποκαλούμενης Generation Χ και το γνωστότερο ίσως τραγούδι τους "Smells Like Teen Spirit" από τον δίσκο "Nevermind" χαρακτηρίστηκε "ύμνος" της γενιάς αυτής.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Cobain αντιμετώπισε έντονα προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικές ουσίες. Αυτοκτόνησε στην κατοικία του στο Σιάτλ, τον Απρίλιο του 1994.
Το συγκρότημα διαλύθηκε σύντομα μετά την αυτοκτονία του Cobain, αλλά η επιρροή και η δημοτικότητα της μουσικής του συνεχίστηκαν και στα χρόνια που ακολούθησαν.

Τι σχέση έχουν το ανθρακικό λίθιο και οι Nirvana ;
Στο δίσκο τους "Nevermind" (1991) περιέχεται επίσης και το τραγούδι "Lithium" που αναφέρεται στο ανθρακικό λίθιο.

Ακούστε το 'Lithium" από ζωντανή συναυλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: