5 Δεκ 2011

Τα κομμάτια πυριτίου που άλλαξαν την ιστορία (επέτειος 40 χρόνων)

Ένα μικρό κομματάκι πυριτίου, με μέγεθος όσο ένα γραμματόσημο, έμελλε να γίνει καταλύτης στις εξελίξεις όχι μόνον της τεχνολογίας, αλλά και των αντιλήψεων για την κοινωνία. Πριν 40 χρόνια, το Νοέμβριο του 1971, επιστήμονες στις ΗΠΑ σχεδίασαν τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, τον εγκέφαλο ελέγχου των υπολογιστών τότε, σήμερα, αλλά και στο μέλλον.
Σε εκείνα τα χρόνια των πρώτων βημάτων, η δημιουργία του πρώτου επεξεργαστή εξελισσόταν σχεδόν παράλληλα : είχε γίνει προσέγγιση στη φιλοσοφία του πρώτου τσιπ από τον Ιάπωνα μηχανικό Masatoshi Shima, αλλά και από τον Ted Hoff της Αμερικανικής εταιρείας Intel. Σαν από ειρωνεία της Μοίρας, η ανάπτυξή του ξεκίνησε από μια παραγγελία της Ιαπωνικής εταιρείας Busicom στην Ιntel για κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για χρήση σε επιτραπέζιες αριθμομηχανές.
Η αμερικανική εταιρεία έκανε τον ελιγμό της : οι άνθρωποί της ξεπέρασαν άνετα το εμπόδιο που είχε η αρχική σχεδίαση των Ιαπώνων και επέλεξαν κάτι πιο απλό.
Ο 4004 της Εταιρείας Intel ήταν γεγονός και ήταν ένα ακόμα βήμα, ίσως το πιο σημαντικό στην πληροφορική. Δημιουργήθηκε από τον Ted Hoff και το συνεργάτη του Stan Mazor.
Ο Intel 4004 περιείχε 2000 τρανζίστορ (ημιαγωγούς) και μπορούσε να εκτελεί 60.000 πράξεις το δευτερόλεπτο. Από τότε οι εταιρείες επιδόθηκαν σε ένα αγώνα δρόμου. Οι χρήστες των υπολογιστών ζητούσαν πιο ισχυρούς και πιο γρήγορους υπολογιστές και οι εταιρείες πιο μικρούς επεξεργαστές.
Ο επεξεργαστής Intel 8086 που είχε ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής (Personal Computer - PC) περιέχει 29.000 τρανζίστορ, ο 80286 120.000, ο 80386 150.000, ο 80486 1,2 εκατομμύρια και ο Pentium 3,1 εκατομμύρια τρανζίστορ.
Όλα αυτά λοιπόν από το πυρίτιο, που βρίσκεται σε αφθονία στην . . . άμμο της θάλασσας.
Κατανάλωση ρεύματος : 13 Watt, όσο μια λάμπα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Η διαρκώς αυξανόμενη υπολογιστική ισχύς και το διαρκώς ελαττούμενο μέγεθος των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάστασή τους σε κάθε ανθρώπινη μηχανή : από τα ηλεκτρονικά μας ρολόγια, τα αυτοκίνητα (για να ελέγχουν τη λειτουργία τους), τις οικιακές "έξυπνες" συσκευές, τον προσωπικό μας υπολογιστή και μέχρι τους δορυφόρους της ΝΑSA, ένα τσιπ κάνει όλη τη δουλειά.

Το πυρίτιο κατέκτησε τον κόσμο . . .
Μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα, οι υπολογιστές γνώρισαν τέτοια ανάπτυξη, που λέγεται ότι εάν η βιομηχανία αυτοκινήτων είχε την ίδια εξέλιξη μια Ρολς - Ρόις θα κόστιζε γύρω στο ενάμισι ευρώ, θα ήταν μικρότερη από ένα κουτί σπίρτων, θα έτρεχε με 5.000 χιλιόμετρα την ώρα και ένα λίτρο βενζίνης θα ήταν αρκετό για να μας πάει από εδώ στη Θεσσαλονίκη . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια: