4 Δεκ 2011

Tότε που είδαμε τη γέννηση του Σύμπαντος

    Κάθε φορά που κοιτάμε τον ήλιο, κοιτάμε οκτώ λεπτά παρελθόντος. Τόσο κάνει το φως να φτάσει στη Γη. Το φως που φτάνει στα μάτια μας κάθε στιγμή, είναι το φως που εκπέμφθηκε 8 λεπτά πριν.
     Η ταχύτητα του φωτός είναι 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, αλλά οι αποστάσεις στο Σύμπαν είναι τρομακτικές : αν ο Πολικός Αστέρας καταστραφεί τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, δεν πρόκειται να γίνει αντιληπτό, παρά μετά από 130 εκατομμύρια χρόνια. Η απόστασή του από τη Γη είναι 130.000.000 έτη φωτός, δηλαδή σε απόσταση 1.235.000.000.000.000.000.000 χιλιόμετρα.
     Με γυμνό μάτι δεν μπορούμε να δούμε παρά μερικές εκατοντάδες αστέρια, άρα και μερικά εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων μπορούμε να δούμε μακρύτερα στο χώρο και στο χρόνο. Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο μάλιστα δεν βρίσκεται καν στη Γη. Είναι σε τροχιά πάνω από τα κεφάλια μας. Το τηλεσκόπιο Hubble που βρίσκεται στο διάστημα μπορεί να συλλέξει φως από αστέρια που απέχουν 13 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, δηλαδή μπορούμε να δούμε αστέρια που υπήρχαν, όπως υπήρχαν, 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
    Στην ουσία βλέπουμε την ιστορία του σύμπαντος με κάποια καθυστέρηση. Η ιστορία όμως αυτή δεν είναι άπειρη. Έχει υπολογιστεί ότι ο κόσμος έχει ηλικία 15 δισεκατομμύρια χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι με το επόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο θα μπορέσουμε να δούμε το "Big Bang" (τη "Μεγάλη Έκρηξη"), τη μεγάλη στιγμή της Δημιουργίας του κόσμου. Το τηλεσκόπιο Hubble, που πήρε το όνομά του από τον αστρονόμο που ανακάλυψε τη διαστολή του σύμπαντος, εκτοξεύτηκε το 1991.
     Το αρχικό τηλεσκόπιο λόγω ελαττώματος στους φακούς ήταν . . . μυωπικό. Οι φωτογραφίες που έστειλε πίσω στη γη ήταν θολές. Σε μια νέα αποστολή του διαστημικού λεωφορείου που έγινε πριν λίγα χρόνια η NASA διόρθωσε τη βλάβη και οι φωτογραφίες φτάνουν πια καθαρές.
     Αν λοιπόν μια ξάστερη νύχτα βρεθείτε με το έτερο ήμισυ και κοιτάξετε τα αστέρια και της πείτε : "αγάπη μου, βλέπεις εκείνο το αστέρι ; Αυτό είναι το δικό μας αστέρι", μην ξεχνάτε ότι μπορεί να έχει σβήσει εκατομμύρια χρόνια πριν . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια: